De audiotours die deze winter de binnenstad van Zwolle opleuken, vormen niet alleen een groot plezier voor het publiek, maar zijn ook talentontwikkelingstrajecten voor het onderwijs in Zwolle en voor amateuracteurs en nieuwe theatermakers uit stad en regio. De audiotourmakers van Zwolle Unlimited hebben de missie dat kunst van jongsaf moet beginnen en werken daartoe nauw samen met Openbaar Onderwijs Zwolle en Teachers’ College Windesheim. 

Festivalplatform Zwolle Unlimited heeft zich in deze pandemie steeds meer toegelegd op het produceren van coronaproof audiotours. “Net als in de evenementen die wij organiseren, blijft ook in de audiotours talentontwikkeling een speerpunt”, vertelt artistiek leider Rob Bults. “Het kennismaken met kunst en cultuur is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van jongeren. En de kunstsector zelf heeft er bovendien baat bij dat nieuwe makers kansen krijgen, zeker nu. We haken eveneens aan bij het onderwijs omdat kunst- en cultuur een grote rol spelen bij de onderwijsinnovaties die momenteel gaande zijn op de Zwolse scholen.”

 

OOZ en Windesheim 

De griezelpuzzeltour ‘Het meisje zonder handen’, voor families met kinderen, werd bijvoorbeeld geproduceerd door de vierdejaars vo-leerlingen van Onderwijsroute &Jij. Het spel werd verzorgd door theaterleerlingen van de Van der Capellen Scholengemeenschap. Dit zijn beiden onderwijsstromen van Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ). De leerlingen werden didactisch begeleid door onderwijsstudenten van Teachers’ College van Hogeschool Windesheim. Onder de vleugels van Zwolle Unlimited en OOZ doen zij zo hun praktijkervaring met vernieuwend onderwijs op.

De muzikale en theatrale ‘Witte Wieven Spooktocht’ werd gespeeld door een twintigtal amateuracteurs en -zangers uit Zwolle en de regio. Die werden in de aanloop naar de winter in ‘snelkookpansessies’ geregisseerd door de jonge Zwolse theatermaker Lieke van der Vegt, die de tocht bedacht en samenstelde. Rob Bults: “Zo grijpen een aantrekkelijk cultuuraanbod voor bezoekers van Zwolle, talentontwikkeling, een gunstig makersklimaat en onderwijsvernieuwing prachtig in elkaar”.

Over de audiotours

De nieuwste audiotours maken deel uit van Winter in Zwolle, een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, ZwolleFonds, Zwolle Unlimited en Zwolle Marketing. Deze organisaties willen, binnen de gegeven Corona-beperkingen, bezoekers van de binnenstad een fijn en veilig bezoek bezorgen.

Voor een volledig overzicht en tickets: www.zwolleunlimited.nl/audiotours