NB: voor bijna alle audiotours heb je de app “Voicemap” nodig, deze kun je gratis downloaden in jouw appstore of playstore.

AUDIOTOURS

Het is tijd voor de fantasie, voor helden en sprookjes, voor legendes en historische verhalen met onze gastvrije stad als decor. Ontdek de monumentale binnenstad van Zwolle via onze audiotours! Gewoon met je mobiele telefoon en twee oortjes in, kun je een audiotour lopen, fietsen of rijden. Coronaproof en heel interessant!

HOE WERKT DAT?
Dit is een spannende spooktocht, de leeftijd 4-12 jaar is een advies. Het kan zijn dat het ene kind de spooktocht spannender vindt dan de ander. Mocht het toch te spannend zijn dan kunt u als ouder de tocht luisteren en kan uw kind de puzzeltocht doen die bij deze audiotour hoort.

Het meisje zonder handen (4-10 jaar)

Een spannende sprookjeswandeling tijdens welke je diverse raadsels moet oplossen. Het meisje zonder handen is een bewerking van het sprookje van Grimm. Een lelijke heks, een gemene stiefvader, een prins, een fee en natuurlijk het meisje spelen de rollen in dit verhaal. Een spannend verhaal met een vredig einde.  Behalve de tour op je mobiele telefoon, download je ook een pdf met de puzzelvragen. Als je de antwoorden inlevert, kun je een prijs winnen! De tour is gemaakt door de leerlingen van Onderwijsroute &Jij en Van der Capellen Scholengemeenschap, onder leiding van Zwolle Unlimited en studenten van Teachers’ College Windesheim.

Deze audiotour is niet rolstoeltoegankelijk.

Startpunt: voor productiehuis De Verhalenboot, Pletterstraat 20

1.3 km | 30 min | €4,99

NAAR TICKET AUDIOTOUR
DOWNLOAD DE PDF MET PUZZELVRAGEN

Midwinterspooktocht (volw. en 12+)

Deze audioroute is een combinatie van griezelen en horror en speelt zich af langs de rafelranden van de binnenstad. Donkere stegen, enge garages, plotselinge geluiden, onverwachte aanwezigheid van….ja van wie eigenlijk? Vlucht! Vlucht voor die stem! Fluisterend in jouw oren leidt de audioverteller je rond, maar ook de verteller wordt soms aan de kant geschoven…. Wie is hier het slachtoffer? In een hoorspelachtige compositie word je meegenomen. Door theatermakers en verhalenvertellers Sheeyla Gerard en Jordy Roeten en andere stemacteurs. Voor volwassenen en voor kinderen vanáf 12 jaar.

Deze audiotour is niet rolstoeltoegankelijk.

Startpunt: de brug aan de achtergracht bij Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14

1.3 km | 30 min | €3,99

NAAR TICKET AUDIOTOUR

De Witte Wieven Spooktocht (volw. en 12+)

Muzikale en theatrale griezeltocht waarin audio en video worden gecombineerd. Een eigentijdse bewerking van een oeroude Germaanse sage over de witte wieven, de nevelvrouwen die opduiken uit de mist en kwade zaken doen. Ze leiden je langs verschillende volksverhalen en sprookjes waarin de vrouw de hoofdrol vertolkt. Laat je meevoeren langs historische locaties en geniet van dit hoorspel door tientallen acteurs, gecombineerd met muziek en zang en scènes op video. Onder regie van theatermaker Lieke van der Vegt.

Circa twintig amateurspelers werden in de aanloop naar dit project geregisseerd in professionele ‘snelkookpansessies’. Door het 3D-effect dat in de audio-opnames is aangebracht, is het noodzakelijk om deze tocht met je ‘oortjes’ in te lopen.

Deze audiotour is wel rolstoeltoegankelijk.

Startpunt: bij de fontein tegenover de Sassenpoort, Sassenstraat 53

1.7 km | 45 min | €4,99

NAAR TICKET AUDIOTOUR
Loop deze tour op langzaam tempo, het kan zijn dat je anders een deel van het verhaal mist.

De Bloedende Zwaan (volw. en 12+) 

Een jonge, arme ridder wil ‘het hoogste dienen’ en de ‘zwakkeren helpen’ maar moet daarvoor onvoorstelbare offers brengen. Hij reist de bloedende zwaan achterna, die is weggevlogen naar het hoge kasteel achter het bos. Over het overwinnen van je angsten en twijfels en over boven jezelf uitstijgen. Deze oeroude heldensage uit Zweden overleefde de eeuwen omdat hij raakt aan de actualiteit van alle mensen, in élke tijd. Let op: dit laatste weekend zijn de lichtbeelden niet meer in Zwolle. Je kunt nog wel gewoon naar het verhaal luisteren en de audiotour lopen.

Deze audiotour is wel rolstoeltoegankelijk.

Startpunt: bij de ingang van theater De Spiegel, Spinhuisplein 14

2.3 km | 45 min | €3,99

NAAR TICKET AUDIOTOUR

De Inspiratieroute

Met je oortjes in wandel je op 12 of 13 februari tussen 10.00 en 17.00 uur op je eigen tijd langs circulaire projecten in de stad. Om jou te inspireren en te motiveren, zèlf meer circulair te gaan leven en werken. Want de toekomstbestendige economie is een economie van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. Wat gebeurt er op het gebied van circulaire economie eigenlijk al in jouw stad? Wij willen jou ‘aan zetten’ en op ideeën brengen. 

Startlocatie: ntb
.. min | .. km | Gratis!

BINNENKORT BESCHIKBAAR

Wie is Thomas ?

Wie is Thomas is een avontuurlijke audioroute waarbij bezoekers lopend en luisterend in het verhaal van de grootste influencer uit Zwolle duiken. Een influencer waarvan iedereen de naam kent, maar bijna niemand weet hoe invloedrijk hij precies is (geweest).

Ontdek meer over zijn leven in het klooster en de wijsheden die hij over het leven schreef die tot op de dag van vandaag nog gelezen, doordacht en herdrukt worden.

Startlocatie: Sassenstraat 11
40 min | 2.2 km | Gratis!

Deze audiotour is wel rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Mijn monument, jouw monument

De audiotour neemt je mee langs de overblijfselen van de vestingstad die Zwolle in de Middeleeuwen was. Langs het huisje van één van de meest invloedrijke onderwijzers van Europa. Maar je ziet ook in welke Zwolse binnenstadswoning Keizer Napoleon in oktober 1811 logeerde. De vertellers verhalen over de moord op Hermen, de oudste cold case van Zwolle. Je hoort verhalen over het materiële maar ook het immateriële erfgoed van de stad. Deze audiotour wordt gratis beschikbaar gesteld in de maand september door de organisatie van Open monumentendag.

Startlocatie: Grote kerkplein
45 min | 2.4 km | €4,99

Deze audiotour is wel rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit Zwolle – voor mensen met en zonder een beperking

Audioroute Vrijuit in Zwolle voert langs bijzondere historische plekken in de stad die te maken hebben met vrijheid en toegankelijkheid. De route is volledig geschikt gemaakt voor mensen met en zonder beperking, de route is rolstoeltoegankelijk. Voor mensen met een visuele of audiotieve beperking zijn speciale tours gemaakt die u ook op deze site kan vinden. Bewegingsvrijheid voor burgers, vrijheid van geloof, vrije toegang tot gezondheidszorg en fysieke toegang tot een stad zijn richtinggevend geweest bij de samenstelling van deze audioroute. Geniet van verdedigingswerken, gasthuizen en kerken op deze historische tour. In samenwerking met Toegankelijk Zwolle.

Startlocatie: Bushalte Het Rodetorenplein, Jufferenwal 3
40 min | 2.1 km | €4,99

Dit is een wandelroute, toegankelijk voor mensen met en zonder een beperking. Deze audiotour is in samenwerking met Toegankelijk Zwolle gemaakt.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Langs de oevers van de Aa

Het riviertje de Aa stroomt nog altijd door de binnenstad van Zwolle; maar verborgen onder de stenen van de straten. Daar, langs die oevers, spelen de historische verhalen zich af die audioverteller Bernadet van der Veen jou vertelt. Illustraties, muziek- en geluidsfragmenten begeleiden je op je tocht. Over de enorme watersnoodramp in Zwolle, over de haven en over de juffers en wat die te maken hadden met de Jufferenwal. I.s.m. ANNO, museum in de maak.

Startlocatie: Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14
45 min | 1.5 km | €4,99

Deze audiotour is wel rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit Zwolle – voor mensen met een visuele beperking

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor visueel beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Locatie: Zwolle

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit Zwolle – voor mensen met een audiotieve beperking

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor audiotief beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Locatie: Zwolle

IK WIL DEZE TOUR DOEN

Van Opgezwolle tot nu

Belangrijke helden uit de nationale hiphopscene komen uit…Zwolle! Zij hebben er hun eigen holy grounds; inspirerende plekken waar beats en tracks zijn ontstaan, waar nieuwe artiesten zijn geboren. Deze tour is opgezet samen met de nestors van de scene: Rico en Typhoon. Je bezoekt de holy grounds en hoort nieuwe en oude tracks in verschillende hiphopstijlen, speciaal voor deze tour gemaakt door de nieuwe generatie: NESS, Yuwno, Oost-Wanted, Zero, Nonchelange, Busker en Piet Junior.

Startlocatie: Ingang Park Noordereiland bij Theater de Spiegel
30 min | 1.8 km | €4,99

Deze audiotour is wel rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Jiddu Krisnamurti – De waarheid is een weg zonder wegen erheen

Het is een kleine eeuw geleden dat Ommen uitgroeide tot spiritueel wereldcentrum. Met Jiddu Krishnamurti als stralend middelpunt. Jarenlang lieten duizenden Nederlanders en buitenlanders zich inspireren en geestelijk voeden tijdens de Sterkampen die door de orde van de ster in Ommen georganiseerd werden. Jiddu Krisnamurti was de beoogde Messias die al deze mensen bij elkaar bracht. In deze audiotour vertellen we het verhaal van Jiddu Krisnamurti van jongen tot man.

Startlocatie: Parkeerplaats Steileoever, Bergsteeg
40 min | 1.9 km | €4,99

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Elburgs erfgoed

Elburg ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Dat komt vooral door de nauwe steegjes, oude huizen en begroeide stadswallen. Elburg is echter niet gegroeid rond een centrale kerk, zoals de meeste middeleeuwse steden, maar ontworpen op de tekentafel. Directe aanleiding daarvoor was de tweede Sint-Marcellusvloed van 1362 en een grote overstroming vijf jaar later. Daarbij verdronken honderden mensen en dieren en werden grote stukken land weggeslagen. Gebouwd voor voetganger en prachtig bewaard gebleven. Beleef de middeleeuwse sfeer en hoor de verhalen over Elburg van toen en nu.

Startlocatie: Jumbo Elburg, Zwolscheweg 1
40 min | 1.5 km | €4,99

Deze audiotour is wel rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Een nieuw begin in Frederiksoord

Eén op de zestien Nederlanders stamt af van een bewoner van de Koloniën van Weldadigheid. Frederiksoord was een landbouwkolonie. Nederlanders die in armoede leefden en een nieuwe kans zochten, mochten uit vrije wil meedoen aan dit experiment in de Koloniën. In deze audiotour beleef je de reis naar en het leven in Frederiksoord van Kato en Johan. Twee geliefden die van Rotterdam naar Frederiksoord verhuisden om een nieuw leven te beginnen. Loop rond waar zij leefden en werkten, luister ter plaatse naar hun verhalen uit het leven gegrepen. De Koloniën van Weldadigheid zijn in juli 2021 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed

Startlocatie: De Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan
25 min | 2.3 km | €4,99

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Het Zielenpad

Het Zielenpad is een heerlijke fietsroute in en rond Zwolle, van de IJssel tot aan de Vecht. langs openbare kunst in deze prachtige Hanzestad. Startend bij industrieel erfgoed De IJsselcentrale in Zwolle-Zuid, slingerend langs dijken en door stadse stegen, om te eindigen bij kunstwerk De Zielenschepen naast Beeldentuin De Anningahof. Hier kunt u tegen betaling de prachtige beeldentuin bezoeken.
De naam Zielenpad heeft haar oorsprong in het ‘van ziel naar ziel’ fietsen. Sil is het oud-Friese woord voor sluis of waterloop. De eerste ‘ziel’ die je op deze route tegenkomt, zijn de monumentale Katerveersluizen. De laatste zijn de Zielenschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. De Anningahof is een van de informatiepunten van KUNSTWEGEN, op vertoon van de audiotourapp kan je daar het Kunstwegenmagazine en de Kunstwegen routekaart en een kopje koffie krijgen.

Startlocatie: Centrale Harculo, IJsselcentraleweg
75 min | 22.1 km | €4,99

Dit is een fietsroute in opdracht en in samenwerking met Kunstwegen tot stand gekomen

Deze audiotour is niet rolstoel toegankelijk.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

HOE WERKT HET?

De app Voice Map is jouw audiotour gids op je eigen mobiele telefoon. Je kunt een audiotour lopen wanneer je maar wilt, en hoe vaak je maar wilt. Zo werkt het:

Ticket via de website.

 1. Klik op de audiotour van je keuze en koop het gewenste aantal kaartjes. Je ontvangt voor elke ticket een couponcode, die je in de app op je telefoon moet invoeren.
 2. Download de app VoiceMap op je mobiele telefoon via je Play Store of App Store.
 3. Zoek in de Voice Map naar button tourcodes
 4. Vul de ontvangen tourcode in code invoeren
 5. VoiceMap download nu de gewenste Audiotour
 6. Na het downloaden heb je geen internetverbinding meer nodig.
 7. Doe je koptelefoon op, of je oortjes in. Veel plezier met je audiotour!

Ticket direct via de App kopen

 1. Download de app op je mobiele telefoon via je Play Store of App Store.
 2. Maak een login aan en zet de taal naar ‘Nederlands’.
 3.  Zoek in de Voice Map app op ‘Zwolle’.
 4. Kies welke van de audiotours je wilt lopen.
 5. Betaal de audiotour
 6. Nu kun je de audiotour downloaden. Na het downloaden heb je geen internetverbinding meer nodig.
 7. Doe je koptelefoon op, of je oortjes in. Veel plezier met je audiotour!

Over Voice Map
Voice Map biedt wereldwijd Self Guided GPS Tours aan. Van Parijs tot Los Angeles, van Praag tot Zwolle. Voice Map wijst je de weg en drapeert verhalen over de kunst, de natuur en de gebouwen om jou heen. Verken jouw omgeving op je eigen tijd. De wereld is gemaakt van verhalen: luister maar!

voicemap.me