Elke Mulder Foodtruck ‘t Eethuys wil mensen verleiden tot écht eten 

“Vegan polderfriet en tartaar van runderhart”

Zelfgesneden friet uit de polder met een lekkere vegan barbecue jackfruit topping? Of juist lekker vlees: een broodje malse tartaar van runderhart? Elke Mulder staat op Tussenland in de Foodtruck van ‘t Eethuys. Haar principe: koop lokaal en eerlijk, en gebruik het dier van kop tot kont. 

Mulder vindt de manier waarop wij nu voedsel produceren en consumeren ‘bizar’. Ze wil mensen verder laten kijken dan hun neus lang is. “De minder geliefde delen van dieren worden nu verwerkt tot diervoeding of naar het buitenland geëxporteerd. Zonde. We kunnen hier gewoon een lekker gerecht van maken.”

Leren eten bereiden

Elke Mulder staat op Tussenland namens restaurant ‘t Weeshuys, in hun foodtruck met de naam ‘t Eethuys. Volgens haar is het belangrijk dat we weer tijd gaan steken in het bereiden van eten. “En dat we onszelf weer skills aanleren, zodat we minder afhankelijk worden van de voedingsindustrie. We zijn heel ver van het product af komen te staan, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Laten we het heft weer in eigen hand nemen en goed zorgen voor onszelf, en voor elkaar.”

Runderhart 

Mulder is opgeleid als diëtiste en koos er na haar studie voor om het verschil te gaan maken door te gaan koken volgens het Slow Food principe. “Dat staat voor Good, Fair en Clean eten. In mijn zoektocht naar het aanleren van kook-skills kwam ik chefkok Nel Schellenkes tegen. Zij werkt met hele beesten; van kop tot kont, en is een pionier op dit gebied. Zij heeft me onder meer geleerd hoe ik ook de wat minder bekende onderdelen van een dier kan bereiden, zoals een hart.”

Lokaal en eerlijk 

Mensen verleiden tot andere voedselkeuzes, dat is de missie van Elke Mulder Witz. Tijdens Festival het Tussenland kun je proeven hoe mals een broodje tartaar van runderhart smaakt. De runderharten die Elke Mulder gebruikt, zijn afkomstig van Slagerij van Broekhuizen uit Dalfsen. De koeien grazen in het Reestdal bij Balkbrug en hebben een goed leven gehad. “Een koe heeft maar één hart, dus de slager heeft harten opgespaard speciaal voor Tussenland. Omdat ik zo werk, heb ik natuurlijk niet oneindig de beschikking over runderharten. Dus als de tartaar op is, is hij ook echt op!”