Onderwijs in festivalvorm: dat is Festival Nemia!

Wij zijn zestig derdejaarsleerlingen van Onderwijsroute &jij en wij organiseren helemaal zelf Festival Nemia! Dit is een festival voor kinderen 4 tot 12 jaar op 27 en 28 mei 2023 in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Wij zijn ook verantwoordelijk voor een deel van de financiering van Nemia. Daarom hebben we dit crowdfundingproject opgestart. We zoeken jou! Lees snel verder!

Máchtig veel leren over van alles en nog wat

Hieronder vertellen we je wat Festival Nemia precies is en waarom leren in festivalvorm zo tof is! Onze begeleiders noemen het art-based learning en ook wel projectonderwijs. Leren door te doen, dat is het eigenlijk. Ze zeggen:

“Festival Nemia is een plek waar jongeren in de praktijk successen kunnen ervaren en kunnen vallen en weer opstaan. Waar ze plezier hebben, respect krijgen voor verschillen en waar gewerkt wordt aan kansengelijkheid. Waar ze kunnen ontdekken wie ze zijn, om uiteindelijk hun eigen stem te vinden. Door henzelf de leiding te laten nemen in het organisatieproces van Festival Nemia ontdekken ze wat hun eigen invloed is op hoe de wereld eruitziet, en hoe ze daarin hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Wij zeggen gewoon: we leren máchtig veel over van alles en nog wat! En het festival wordt gaaf! Kinderen van 4 tot 12 kunnen met hun vader en moeder of andere familieleden Festival Nemia bezoeken. Het is een tweedaags evenement stampvol kinderdoe-activiteiten, concerten en theatervoorstellingen, die wij zélf hebben bedacht en geregeld! Dertig van ons komen elke woensdagmiddag naar de festivalwerkplaats, waar we werken aan de productie, programmering en marketing van Nemia. De andere dertig leerlingen zijn ook in de festivalwerkplaats, maar die bedenken allerlei ‘impactvolle maatschappelijke projecten’, zoals dat heet. Bijvoorbeeld: zorgen dat iedereen zijn afval netjes weggooit, of zorgen dat ouderen meer praten met jongeren. En dat gaan ze dan op het festival regelen.

Wat vragen wij jou?

Wij stoppen heel wat uurtjes in Festival Nemia, maar er is ook geld nodig om alle activiteiten en artiestenoptredens mogelijk te maken. En daarom zoeken we jou! Wil jij een bijdrage leveren? Alle kleine (en grote) beetjes helpen! Superbedankt dat jij dit onderwijs in festivalvorm mogelijk wilt maken en wilt helpen om Nemia magisch mooi te maken! Je kunt ons vinden op www.festivalnemia.nl en op de socials van Festivalplatform Zwolle Unlimited: dat is de organisatie van Nemia.

Elke woensdagmiddag met 80 mensen aan de slag

Festival Nemia werkt niet alleen met onze school samen, maar ook met Teachers’ College Windesheim, dat is de lerarenopleiding voor innovatief onderwijs. Impacter Zwolle helpt ons met de impactvolle projecten. En we worden ook geholpen door studenten van de opleidingen eventmanagement, vormgeving en design van Cibap, Deltion, Landstede, Windesheim en NHL Stenden. We zijn elke woensdagmiddag wel met táchtig man aan het werk!

Festival Nemia in cijfers

Publieksbereik: 5.000 kinderen
Deelnemende amateurs: 25
Deelnemende nieuwe makers: 20
Deelnemende vo-leerlingen: 60
Deelnemende hbo- en mbo-studenten: 20
Sinds: 2021 jaarlijks