Lokale insecten eten bij Be Frank Foods

Is Nederland klaar voor het eten van insecten? Dat vraagt foodontwikkelaar Frank Eggink zich af. Op Festival het Tussenland bestel je bij zijn kraam heerlijke burgers, saucijzenbroodjes en muffins gemaakt van lokaal gekweekte en verwerkte insecten.

Als foodontwikkelaar is het Franks grote hobby en uitdaging om steeds nieuwe producten te bedenken op het gebied van voeding. Met zijn bedrijf Be Frank Foods verwerkt hij meelwormen, sprinkhanen en krekels tot burgers, saucijzenbroodjes en eiwit-shakes, maar ook koekjes en muffins. “Insecten zijn zeer eiwitrijk en bevatten chitine, een gezonde olie. Het zijn perfecte vleesvervangers en het meel is een sublieme bakkerijgrondstof. Insecten eten is niet eng, is hartstikke gezond en ook nog eens duurzaam. Alles wat ik gebruik komt uit de regio. De insecten worden dichtbij gekweekt en in IJsselmuiden klaargemaakt voor menselijke consumptie. Ook alle groenten en andere producten die ik verwerk haal ik bij ondernemers uit de regio Zwolle, dus ik hou het volledig lokaal.”

Eiwittransitie

Insecten eten is de volgende stap in de eiwittransitie die nu gaande. “Naast plantaardig eiwit zijn insecten een veel duurzamer en gezonder alternatief voor vlees of plantaardig eiwit.” Frank wil deze zomer verschillende festivals afreizen met zijn producten, om mensen te laten proeven en bewust te maken van de mogelijkheden van insecten als maaltijdcomponent dat rijk is aan eiwit en gezonde olie en vitaminen. “Ik zie mezelf als een pionier op het gebied van voeding en wil met mijn insectenbereidingen nieuwe markten aanboren.”