Ruim vijftienhonderd bezoekers hebben het weekeinde van 17 en 18 december genoten van de Midwinterspooktocht in de Zwolse binnenstad. In zeven theaterscènes vertelden tientallen amateuracteurs en verhalenvertellers het verhaal van Wodan en het dodenleger. Het publiek wandelde in groepen langs bijzondere, historische en verborgen locaties in het centrum. Op het Grote Kerkplein bleven ze nog gezellig napraten en luisteren naar livemuziek in de grote tent. Ook konden ze daar de Kunst en Creatief Markt bezoeken, met producten van regionale kunstenaars/creatieve makers. 

De Midwinterspooktocht en de kindervariant ervan: de Kinderspooktocht, werden bedacht en gemaakt door het artistiek team en productieteam van Festivalplatform Zwolle Unlimited. Dankzij de vele makers en amateuracteurs en vrijwilligers werd de spooktocht tot een groot succes.  

 

Maakproces: grote aantallen nopen tot uitbreiding spooktocht 

De zeven theaterscènes werden gespeeld door zeventig amateuracteurs die zich in de aanloop naar het evenement hadden opgegeven. Doordat er zulke grote aantallen amateurs zich aanmeldden om mee te spelen, hebben we de opzet van de spooktocht veranderd en een massale eindscène toegevoegd. Deze personen kwamen niet alleen uit Zwolle, maar ook uit de brede regio, tot een uur gaans weg. Dat er zoveel mensen zijn, die deel willen uitmaken van zo’n project, verbaasde ons, maar we hebben dit omarmd en hen een plek gegeven. Verhalenvertellers begeleidden het publiek. Uren achtereen, kwartier na kwartier, speelden al deze acteurs hun rollen. Deze groep enthousiastelingen studeerde zijn rollen in tijdens twee ‘snelkookpan-weekenden’ voorafgaand aan de Midwinterspooktocht. Daarbij stonden zij onder leiding van regisseurs Ninadis Meeuwsen (vertellers), Willemijn Hordijk, Anne van de Vegt en Jessica de Bel (theaterscènes) en Rob Bults (eindscène en overall regie).  

 

Zes Illustrators tekenen animaties  

Het publiek van de Midwinterspooktocht genoot ook van de bijzondere, levensgrote animaties die werden geprojecteerd tijdens de theaterscènes. Deze animaties werden getekend door zes illustrators en striptekenaars; tovenaars met het penseel. Melanie Kranenburg, Niek van Ooijen, Arthur Lennips, Imke Hamstra, Suze Scholten en Valentijn de Wagt wisten het verhaal van Wodan en zijn dodenleger treffend te verbeelden.  

 

Speciale compositie soundtracks  

Geluid heeft een bijzondere en belangrijke functie tijdens theatervoorstellingen, maar zéker tijdens een spooktocht, waarbij suggestie een belangrijke rol vervult. De soundtracks die te horen waren tijdens de theatrale scènes in de Midwinterspooktocht, werden speciaal voor dit doeleinde gecomponeerd door Martin Schoon. Met veel gevoel voor spanning en sfeer zette hij de audio-basis voor de spooktocht neer. De combinatie van beeld, live spel en sound maakte van de Spooktocht een indrukwekkende interdisciplinaire productie. 

 

Vrijwilligers: het goud 

Vele tientallen vrijwilligers hebben in het weekeinde van, en in de dagen voor en na, de Midwinterspooktocht, gezorgd dat het publiek onbezorgd kon genieten van theater, storytelling, livemuziek, een hapje en een drankje. De bemanning van de bar, de begeleiding van de routes, de op- en afbouw, de vuurtjes, de backstage verzorging en nog veel meer, werd allemaal uitgevoerd door vrijwilligers. Zij zijn het goud en de smeerolie. Zij maken onze evenementen gastvrij, welkom en onvergetelijk.  

 

Sociale impact en grootschalige cultuurparticipatie 

Zowel onder de vrijwilligers als onder de amateuracteurs zijn vriendschappen ontstaan, en afspraken gemaakt om volgend jaar weer samen mee te doen. Deze sociale impact is één van de belangrijke opbrengsten van dit evenement, naast de grootschalige cultuurparticipatie door de amateurspelers en de professionele artiesten van de genoemde disciplines. 

 

Zwolse en regionale samenwerkingspartners  

Festivalplatform Zwolle Unlimited heeft het motto: samen maken we de stad mooier. Bij voorkeur werken wij samen met Zwolse en regionale partners en leveranciers. Deze organisaties hebben de Midwinterspooktocht mede mogelijk gemaakt. Ook hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de bijdragen van subsidiegevers.
Speellocaties: Museum ANNO, Academiehuis Grote Kerk, Galerie Danny Boxem en Lisette Paalman, Galerie Het Langhuis, Boekhandel Bloks, Ensemble Gastro & Bar.
Leveranciers en materiaalsponsors: Pure Africa Coffee, Ron’s AV Rental, Bwefar Rental, Koridon Stagelight, Wijnkoperij Henri Bloem, Korbeld, MM Studio, Stern Catering, Groen Aqua Service, Nooitmeerhaast Verhuur, Renee Bakhuizen, Rhodé van Lenthe, Kostuumhuis Kalf, JP de Kam.
Samenwerkingspartners: Museumkwartier, Zwolse Theaters, Academiehuis Grote Kerk, Vertellersgilde Zwolle, Top of the Hill skills&events.
Subsidiegevers: Gemeente Zwolle, Hervormd Weeshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zwolle Fonds, Fonds Amateurkunst.