Landelijke publieksopening Open Monumentendag

Vrijdag 8 september, 20.00-23.00 uur 

Binnenstad Zwolle

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. De landelijke publieksopening vindt dit jaar voor het eerst in Zwolle plaats. Op vrijdag 8 september wordt het een groot feest in de binnenstad van Zwolle. Deze grandioze opening wil je niet missen! Geniet van de grote muzikale en theatrale openingsshow Erf-Goed, de Immaterieel Erfgoed Tour vol voorstellingen en concerten op bijzondere, monumentale locaties, en van een Maakmarkt rondom ambachtelijk gemaakte producten van natuurlijke materialen. Festivalplatform Zwolle Unlimited is mediapartner van dit event. 

Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’ of ‘Immaterieel Erfgoed’; wat zoveel betekent als: vaardigheden en tradities die we willen bewaren. Verhalen vertellen, circustheater en rootsmuziek zijn officieel uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Maar ook diverse ambachten behoren tot ons immateriële erfgoed, zoals het bakken van brood, kermis, de molenaar, en meer.  

Openingsshow Erf-Goed 

Grote Kerkplein, 8 september 20.00 tot 20.45 uur

De openingsshow Erf-Goed staat bol van Zwols talent. Een caleidoscopisch geheel van muziek, storytelling en circustheater overspoelt het publiek. Met onder anderen: Victory Drumline, Rico & de jonge rappers van Fakkelteit, bijzondere vertellers uit de Zwolse politiek, samen met twee jonge vertellers uit het Zwols Vertellersgilde, acrobaten en vuurspuwers, videoprojectie en meer. Gratis toegankelijk. Kom jij ook?

.

Maakmarkt Natuurlijk

Luttekestraat, 8 september 19.00 tot 23.00 uur 

De Maakmarkt is helemaal rond natuurlijke producten en de bijbehorende ambachten opgebouwd. Van lijnzaad wordt lijnolie gemaakt, dat wordt gebruikt om verf te marmeren in de oude stijl, zoals bij renovaties. Van vlas wordt linnen gemaakt, waarvan weer kleding wordt vervaardigd. Van vlas wordt ook op ambachtelijke wijze papier geschept, met hout en natuursteen wordt gebouwd, van was worden kaarsen gemaakt, met inkt wordt gezeefdrukt, met riet vlecht men bijenkorven; bijenhouden gebeurt door imkers. Er is ook aandacht voor letterschilderen, glasschilderen en Staphorster Stipwerk. En je kunt zelf aan de slag! Op de Maakmarkt geniet je bovendien van liveoptredens van koren, circusartiesten en musici. 

Lichtjesparade historische opduwers

Aan de Stadsmuur, 8 september 21:00 uur

Nieuw in Zwolle! Met trompetgeschal start vanaf de kade bij Café ‘t Beugeltje op 8 september een lichtjesparade van historische opduwers. Dit soort bootjes lag vroeger in grote aantallen in en rondom de wateren van Zwolle. Een ode aan het varende historische erfgoed van Zwolle! Op zaterdag tijdens Open Monumentendag liggen de opduwers en enkele sleepboten in de Stadsgracht (Aan de Stadsmuur) om te bewonderen 

Immaterieel Erfgoed Tour

Circus, storytelling en muziek voor volwassenen en 12+

8 september 21.00 tot 23.00 uur 

Op zes bijzondere, monumentale locaties geniet je van circus, storytelling en muziek; drie keer immaterieel erfgoed. Elke artiest speelt driemaal. De toegang is vrij. Je kiest zelf waar je heen wilt. Je kunt niet reserveren. Vol is vol.

Reinaert, Ninadis Meeuwsen 
Sassenpoort, Sassenstraat 1
21:15, 22:00, 22:45 uur

Sproken uit de Hanzetijd! Kom luisteren! Reinaert behoort tot de belangrijkste Middelnederlandse verhalen en is een satire op de samenleving van toen. Dit beroemde verhaal over de slimme en grappige streken van de vos Reinaert neemt de geestelijkheid, adel en boeren op de hak. Vertelster NinaDis Meeuwsen, eveneens docent van het Zwols Vertellersgilde, maakte een eigentijdse bewerking.  

Micha en Albert Bartelds
Statenzaal, Diezerstraat 80
21:30, 22:15, 23:00 uur

Beide zijn ze muzikant en zanger. Ze zingen speciaal voor deze gelegenheid samen wonderschone liedjes, zowel covers als van eigen makelij. Vader en zoon. Hoe werkt zoiets in een muzikaal gezin? Welke liedjes spelen een rol in hun gezinsleven. Zingen ze wel eens samen aan de keukentafel? Iets met doordrenkt worden en de paplepel. Zo ontstaat iets moois. 

Sounds like Juggling & Sofia van Veen
Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17
21:00, 21:45, 22:30 uur

Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout creëren een geheel nieuw genre; dankzij zelfgebouwde instrumenten wordt jongleren muziek, en maken ze muziek dóór te jongleren. De Zwolse acrobate Sofia van Veen combineert in haar voorstellingen eveneens muziek, acrobatiek en zang, en samen creëren zij iets nieuws.

De rattenvanger van Hamelen, Fien Boerboom
Waalse kerk, Schoutenstraat 4
21:15, 22:00, 22:45 uur

Fien loopt al even mee in het Zwols Vertellersgilde en is inmiddels gezel geworden. Ze neemt een spannend verhaal mee uit de Hanzetijd: De rattenvanger van Hamelen, maar dan op rijm! Ken jij deze gruwelijke vertelling over een fluitist die, als genoegdoening voor het verjagen van de ratten, de kinderen van het stadje meelokt……?  

Esther Groenenberg & Robijn Bults
Doopsgezinde kerk, Wolweverstraat 9
21:30, 22:15, 23:00 uur

Esther Groenenberg schrijft Nederlandse liedjes en bracht in 2022 het album ‘Rennen voor de boot’ uit, waarvoor ze samenwerkte met o.a. Bertolf en Daniel Lohues. Ze begeleidt zichzelf op de vleugel in liedjes waarin haar muzikale heldinnen Carole King en Joni Mitchell meeklinken. Laat je meevoeren in Groenenbergs persoonlijke en eerlijke reis over wat ze meemaakt, waarover ze nadenkt en wat ze voelt. Ze presenteert bovendien jong talent singersongwriter Robijn Bults, die eveneens een persoonlijke reis bezingt met gitaar en zang.  

Maud & Robin (Robin Hoods eerste heldendaden), Theatergroep Nooitgedacht 
Groote Sociëteit, Koestraat 8
21:00, 22:00, 22:30 uur

Een moderne versie van de wereldberoemde legende Robin Hood. Robin is rijk en heeft het goed. Hij woont binnen de stadsmuren. Maud is arm en woont erbuiten. Op een doodgewone dag komen ze elkaar tegen. Robin ziet een wereld die hij nog nooit heeft gezien en dat zet hem aan het denken. Is er iets dat hij mist? Robin en Maud bedenken een plan, maar lukt het ze uit handen te blijven van de sheriff?