De lijst is lang, van artiesten van wereldfaam die zijn gestorven op hun 27e levensjaar. Forever 27 heet deze ‘club’ van dode muzikale meesters. Jongerenband The Craic gaat Amy Winehouse en Robert Johnson vertolken tijdens de muziekroute van het Wereldberoemde Verhalenfestival (WBVF).

Het jongste lid is 12, het oudste lid 27. De muziek is wat hen bindt. The Craic staat voor meerstemmige zang, een veelheid aan instrumenten en een bak vrolijk enthousiasme. Dit collectief van jonge, gedreven muzikanten verdiept zich voor WBVF in twee van hun helden uit de club van 27; Jazz- en soulzangeres Amy Winehouse en bluesgitarist en zanger Robert Johnson. De Zwolse theatermaker Wietse Klok weeft de liedjes aan elkaar met verhalen.

Oud of jong: gewoon gaaf om te zingen
Het verhaal achter het ontstaan van de club van 27 is het huiveringwekkende verhaal van Robert Johnson die zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht in ruil voor zijn weergaloze Delta Blues stijl. Inmiddels staat het symbool voor invloedrijke musici met een levensstijl gekenmerkt door overmatig drugs- en alcoholgebruik, die allemaal overleden toen ze 27 jaar oud waren. Amy Winehouse (1983-2011) stierf toen de leden van The Craic nog peuters en tieners waren. Robert Johnson  (1911-1938) overleed bijna honderd jaar eerder door vergiftiging en geldt als het eerste lid van de club van 27. “Maar tijd speelt geen rol”, vertelt contrabassiste en zangeres Luca Bults.”Amy Winehouse is krachtig, ze vertelt echt een verhaal en ze is een intrigerende persoonlijkheid. Ze is groot geworden met nummers als Valerie, Black to Black en Rehab. Haar nummers zijn heel gaaf om te zingen. Zowel Amy Winehouse als Robert Johnson zingen met hun hart. ‘They have been there’. Je hóórt dat ze hebben meegemaakt wat ze zingen. Onder meer daarom zijn ze grote voorbeelden voor ons.”

Muziek om van te gaan lachen
De muzikale regisseur van The Craic voor WBVF is singer-songwriter Esther Groenenberg. De instrumentele bezetting van The Craic is: piano, zang, gitaar, contrabas, ukelele, accordeon, saxofoon, drums en cajon. De muzikanten zetten alles in voor de meest intense vertolking van hun helden. Zangeres en accordeoniste Meike Beumer: “Johnson heeft maar één plaat gemaakt maar is nog steeds wereldberoemd. Dat is best bijzonder en tof! Je kent hem van nummers als Cross Road Blues en Come on in my kitchen. Zijn songs nemen je mee en zijn teksten zijn heel fijn om te zingen. Ik ga er automatisch van lachen en me goed voelen. Ik kom los als ik het zing.”

Doorgroei naar 27-podium op Tussenland
Meerdere makers die voorstellingen en concerten samenstellen voor WBVF krijgen de mogelijkheid, onder regie hun optreden uit te breiden voor het volgende festival van Festivalplatform Zwolle Unlimited. Dat is Festival Het Tussenland van 3 tot en met 5 juni. De muzikanten van The Craic kijken ernaar uit, want op Tussenland wordt een speciaal Forever 27-podium ingericht, waar niet alleen zij, maar ook andere jonge muzikanten uit Zwolle en de regio helden uit de club van 27 zullen vertolken. “Voor ons is dit een toffe kans om dieper in de muziek en de liedteksten van deze tragische en geweldige artiesten te duiken en meer optreedervaring op te doen”, aldus Beumer en Bults. “Ook bouwen we repertoire op en ontmoeten we nieuwe muzikanten. Festivalplatform Zwolle Unlimited geeft ons als band nieuwe ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst.”

Zaterdag 9 april en zondag 10 april. Tickets en informatie via www.wbvf.nl 
Robert Johnson – in de muziekroute van 9 april
Amy Winehouse – in de muziekroute van 10 april