Verhalen van jouw stad

De verhalen zijn in Zwolle voor het oprapen! Als laagjes van een spekkoek ligt de geschiedenis te wachten om afgepeld te worden. Festival Het Tussenland weeft in het programma een serie ‘Verhalen van jouw stad’. Vertellers Bernadet van der Veen, Toos Ligtenberg en Peter Vader verzamelden ze. Kom luisteren en leer je stad beter kennen!

De Tonnemannen – Bernadet van der Veen (NL)

De Tonnemannen speelt zich af in het Zwolle van 1949. Een onzeker jochie heeft er alles voor over om zijn moeder nog één keertje te zien. Daarvoor zal hij wel zijn eigen angsten moeten overwinnen. Ook die voor de Tonnemannen, de ophalers van de tonnetjes met menselijke uitwerpselen…. Een op waarheden en historische feiten gebaseerd verhaal over hoop, doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke liefde. Voor volwassenen en kinderen, vanaf 7 jaar.

 

De Nacht van de 13e – Toos Ligtenberg & Peter Vader

Wie zijn die mensen die vechten voor de vrijheid van een land, een stad? Wie vochten er voor de vrijheid in Zwolle ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Wat bewoog hen? In De nacht van de 13e geven vertellers Toos Ligtenberg en Peter Vader het publiek een kijkje in de harten en hoofden van de verzetsmensen, de militairen, de gewone burgers én de bezetter ten tijde van de bevrijding van Zwolle. Échte mensen; mensen die risico’s hebben gelopen, doorzetten, die verliezen moesten dragen. Luister naar de verhalen van jouw stad en koester de verworvenheden. Voor volwassenen en 14+.

 

Onverwachte ontmoetingen – Bernadet van der Veen (NL)

Van armenhuis tot gouverneurswoning, van klein leed tot copieuze banketten. Een deel van het festivalterrein bevindt zich op het voormalige bastion van Zwolle. Het gebouw De Genverberg dat er nu staat, heeft er niet altijd gestaan. In de zeventiende eeuw hield op deze plek de zogeheten Pluimgraaf de stadszwanen in de gaten. Twee eeuwen later droomde het arme meisje Berendina Stoel hier over een carrière in de politiek. Luister naar de verhalen op de plek waar ze gebeurden! Voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar.

 

Over Bernadet van der veen
Vertelster Bernadet van der Veen specialiseert zich in verhalen van haar stad en verbindt die verhalen met personages die echt hebben geleefd. Ze verbindt historie niet alleen met oud-inwoners van de stad, maar ook met de natuur in het stedelijke gebied, wat leidt tot boeiende natuurhistorische vertelwandelingen.

Over Toos Ligtenberg en Peter Vader

Toos en Peter zijn initiatiefnemers van het project De Rambo van Quebec; een fiets- en wandelroute voor groepen 7 en 8 van de basisschool, waarbij zij verhalen vertellen over de bevrijding van Zwolle. De Nacht van de 13e is een bewerking voor volwassenen en 14+.